Erdélyi kirándulásaimra készülve találtam rá olyan honlapokra / ajánlott oldalak között megtalálhatóak/, amikben rengeteg hasznos információra leltem. Ez bátorított arra, hogy erdélyi élményeimet ezen a módon én is megosszam az érdeklődőkkel.

A képek feltöltése folyamatosan történik, ezért érdemes később is visszalátogatni ide.

Amennyiben honlapom elnyerte tetszését, kérem, hogy küldje tovább ismerőseinek.

2012. október 11.

CSÍKKARCFALVA - MÓZES MANUFAKTÚRA


Időtálló szőttesek

A Csíki szőttesek lenyűgöző színvilága tárul minden látogató elé, aki Csíkkarcfalva és Jenőfalva határán felkeresi a Mózes Manufaktúrát. Mózes Csaba és Annamária tizenöt éve kezdték el vállalkozásukat, amelynek köszönhetően újra fénykorukat élik a szőttesek. Az itt készülő termékek – terítők, szőnyegek, abroszok, csergék – eljutottak már Arizonába, Ausztráliába, Francia és Németországba, a régi hagyományt folytatva pedig a csíki leányok perefernumát is gazdagítják.
Nem csak a helybeliek keresik fel a Mózes Manufaktúrát, a turistáknak is kedvelt úti célja. A karcfalvi vártemplom szomszédságában lévő kisüzemben a gyapjú teljes feldolgozási folyamatával megismerkedhet az ide ellátogató.
1991-ben, amikor elindították a vállalkozást, „derült égből villámcsapásként vágtak bele” – fogalmaz Mózes Annamária. Férje nehézgépipari munkás volt, ő fafeldolgozói iskolát végzett, majd a vasútnál dolgozott. Hat évvel korábban került a községbe egy gyapjúfeldolgozó gépsor, amit szakember hiányában nem tudtak beüzemelni. 1991-ben, amikor a felkérést kapták a gépsor beüzemelésére, háromhónapos határidőt adtak nekik. Két és fél hónap múlva a gépek munkába álltak. Ekkor még nem volt vállalkozási tapasztalatuk, így tíz évre kötöttek szerződést. Amint Annamária megjegyezte: nem is gondolta, hogy ők tíz évig gyapjúval fognak dolgozni.
Annamária szerint „fel kell vegyék a harcot a kereslet-kínálattal is, befolyásolva ezt, de alkalmazkodva is hozzá, ugyanakkor a hagyományos mintákhoz és színekhez is ragaszkodnak”. A minták kombinálása teljesen a fantázián alapszik – mondja Annamária. A hagyományos minták mellett az új forma- és színvilág kidolgozását szintén Annamária végzi.
A helyiek számára munkahelyet is jelent az üzem, a juhtartó gazdák számára pedig nyersanyageladási lehetőséget. Az üzem jelenleg 2,2 lejért vásárolja fel a gyapjú kilóját. Nyersanyagból nincs hiány, hiszen sokan tartanak juhot.
Jelenleg tizennégyen dolgoznak a manufaktúrában. Itt történik a nyers gyapjú mosása, szárítása, tépése, fésülése és fonása, majd a festést követően itt készülnek a végtermékek is. A manufaktúra látogatása a turisták számára is élményt jelent – ezt kipróbálhattuk mi is –, megtapasztalhatják, milyen a nyers gyapjú érintése, milyen jó hatással van a bőrre a gyapjúban lévő lanolin. „Tudni kell, hogy gyapjúból kivont lanolin nagyon sok gyógyszernek és kozmetikumnak az alapanyaga. A gyapjú enélkül olyan, mint a műanyag, ezért nagyon fontos, hogy feldolgozáskor ne használjunk semmilyen vegyszert, adalékanyagot” – osztja meg a feldolgozás egyik alapszabályát a manufaktúra vezetője. Itt a gyapjú mosása patakvízzel történik, és semmilyen vegyszert nem használnak ennek során. A tulajdonos elmondása szerint a gyapjú feldolgozása nagyon költséges. A kézzel készül termékeik közül a bogzott szőnyegek hónapokig készülnek. Nem kell reklám a minőségi termékeknek, hiszen szájhagyomány útján is terjed a karcfalvi szőttesek híre. Annamária szerint – bár nem lehet tudni, mit hoz az Unió – a szőttesekre mindig lesz igény, amíg lányok vannak, hiszen egészen kiskoruktól készítik számukra a stafírungot, amiből nem hiányozhatnak a szőttesek.     
Forrás
Tevékenységi körük a gyapjú teljes körű feldolgozása, festése, amiből gyönyörű kézi készítésű szőnyegeket, futószőnyegeket, ágyterítőket, garnitúrákat késztenek. Ezen kívül készülnek kitűnő minőségű gyapjú plédek, pokrócok natúr és színes változatban, gyapjú posztók és szövetek minden színben, gyapjú paplanok, párnák, derékaljak, matracok, népi és székely népviseletek, zsinóros kabátok, mellények, Bocskai és díszmagyar öltözetek, népi ruhák, ingek, blúzok, nadrágok, szoknyák, belső lakberendezéshez függönyök, csipkével díszített asztalterítők, ágyneműk, díszpárnák. Kapható nemezeléshez szükséges fésült gyapjú, szövéshez és kötéshez pedig vékony és vastag fonalak. Ezen kívül derékmelegítők, lábmelegítők, derékpárnák tévézéshez, utazáshoz nyakpárnák ezek is mind gyapjúból.



Fényképek: Dr. Csizmazia Péter

Elérhetőség:
537035 Csíkkarcfalva
155 szám, Hargita megye
0724-571594
csikiszottesek@yahoo.com

Üzlet:
Csíkszereda
Gál Sándor utca, 2/1 szám

Online értékesítés: