Erdélyi kirándulásaimra készülve találtam rá olyan honlapokra / ajánlott oldalak között megtalálhatóak/, amikben rengeteg hasznos információra leltem. Ez bátorított arra, hogy erdélyi élményeimet ezen a módon én is megosszam az érdeklődőkkel.

A képek feltöltése folyamatosan történik, ezért érdemes később is visszalátogatni ide.

Amennyiben honlapom elnyerte tetszését, kérem, hogy küldje tovább ismerőseinek.

2011. július 24.

CSATÓSZEG

Szent Simon és Júdás apostoloknak szentelt római katolikus temploma 13. századi eredetű, a 15. században gótikus stílusban átépítették.Tornya 1660 és 1670 között épült, 1846-ban újjáépítették. A mai templomon a késő gótikus stílus jegyei láthatók, amelyek egy régebbi templom létezését feltételezik. Minden valószínűség szerint a pápai tizedjegyzék előtt és annak ideje alatt az egykori templom már állott. A műemléktemplomot 1771-1778 között barokk stílusban átépítették, akkor tüntették el a gótikus ablakokat és a boltozatot. 1786-ban szentelték fel Szent Simon és Júdás apostolok tiszteletére.A barokk stílusban átalakított templomon a késő gótikus korszak stílusjegyei is láthatók. A templom szentélye eredeti gótikus építmény. A déli bejárat és a sekrestye ajtókerete gótikus.










Középkori emléke a 15. században épült páratlan szépségű főbejárati ajtókeretet, amelyet az 1973-ban végzett restaurálás alkalmával tártak fel.


Az épen megőrzött szentségtartó fülke szintén gótikus stílusban készült és a templom egyik legszebb darabja.


A templom középkori emléke a jelenleg mellékoltárként elhelyezett 16. századból származó szárnyasoltár. A kora barokk oltárba beépített Mária oltár alsó felén az Ave Regina Aleorum feliratot átfestették és a fülkébe egy barokk Szent József szobrot helyeztek. A szárnyak képein az angyali üdvözlettől Jézus születéséig láthatók jelenetek, ugyanakkor 8 női szentet is ábrázol. A táblaképeket élénk színvilág és erős kontúrozás jellemzi, a keretet reneszánsz levélsor díszíti.



A templom 13. századi gótikus keresztelőkútját terméskőből faragták, három stílusjegyet őriz, a román kori kehely alatt gótikus gyűrűtag, román hajókötél díszítés és reneszánsz levéldísz látható.

A templomhoz épített kápolna legértékesebb darabja a Mária-szobor, amely minden valószínűség szerint a csíki faragóiskolában készült.













ANNO  
1793.4 
ITT KETTEN 
EGYEK 
AZ URBAN 
NYUGOSZ 
NAK  





Világháborús hősök emlékműve. A talapzatán a felirat:

"MAGYAR LEGYEN HITED, ÉS LÉSZEN ORSZÁGOD"