Erdélyi kirándulásaimra készülve találtam rá olyan honlapokra / ajánlott oldalak között megtalálhatóak/, amikben rengeteg hasznos információra leltem. Ez bátorított arra, hogy erdélyi élményeimet ezen a módon én is megosszam az érdeklődőkkel.

A képek feltöltése folyamatosan történik, ezért érdemes később is visszalátogatni ide.

Amennyiben honlapom elnyerte tetszését, kérem, hogy küldje tovább ismerőseinek.

2015. január 4.

GYIMESEK, HIDEGSÉG PATAKA




Gyímesközéplok végében, a vasútvonalat meghaladva, közvetlenül balra nyílik egy hosszanti völgy (127A megyei út mentén). Ez a Hidegség völgye. Ez a völgy mélyen felnyúlik a Naskalat hosszú gerince alá. A Hidegség-pataka a Tatros felső szakaszának leghosszabb és legbővebb vizű mellékága. A Hidegség völgyében felfelé haladó 127A jelzésű megyei út mentén több kisebb szórvány húzódik meg:
Hidegség útfaluként jellemezhető fő településrész ebben a völgyben. 1992-ben 2.214 lakosa volt, melyből 10 román, 2.184 magyar és 20 cigány. Hidegség neve 1750-ben előjön a hivatalos írásokban (Szőcs János, 1992). Római katolikus fakápolnája a 19. század végén épült.
http://www.harghita.ro/hun/3/35/35gyimeskozeplok.html




























Muhos gyógyfürdő és panzió.
A gyimesközéploki Hidegség patakán felfele haladva 10 kilométerre érjük el a Muhos patakot. Itt található egy "büdös víz" nevű forrás, melyet az 1960-as évek végén, 1970-es évek elején gyógyfürdőként hasznosítottak egy kétkádas kis helyiségben. Azóta ennek már csak az emlékei maradtak, no meg a helyi lakosok kívánsága, hogy újra szeretnék élvezni a víz jótékony és gyógyító hatásait. A feelépített újpanzió mind a Gyimes lakóinak, mind a turistáknak szolgálja igényeit, hiszen festői szépségű környezetben, civilizált körülmények között lehet újra élvezni e különleges víz gyógyerejét.





Prezsmer Fülöp hagyományőrző, gazdálkodó, szállásgazda
A Gyimesi Panziók Szövetségének elnöke egyszemélyes mindenesként a vendégek és a vendéglátók egymásra-találását koordinálja fáradhatatlanul.

Ha kell, túrát vezet, előadást tart, szállást szerez, érdekes programokat szervez. És közben nem is ápolja, vagy őrzi, hanem többet tesz ennél: éli a gyimesi csángók hagyományos életét. A szüleinek a Muhoson van egy kis esztenája, ahová a pásztorok tavasszal kiköltöznek a jószágokkal együtt, s őszig maradnak. Itt teheneket tartanak, melyek napközben szabadon legelésznek a hegyoldalban. Reggel és este megfejik őket a pásztorok és a tejből sajtot készítenek, melynek finom mellékterméke az orda. Fülöp minket is kivitt lovas kocsival egy kedves fiatal családdal együtt szülei esztenájához, ahol megkóstoltuk a finom sajtot, ordát és a nekünk készített csemegét, a bálmost.
















Prezsmer Fülöp elérhetőségei:


Telefon: +40721217481, +40742268681;