Erdélyi kirándulásaimra készülve találtam rá olyan honlapokra / ajánlott oldalak között megtalálhatóak/, amikben rengeteg hasznos információra leltem. Ez bátorított arra, hogy erdélyi élményeimet ezen a módon én is megosszam az érdeklődőkkel.

A képek feltöltése folyamatosan történik, ezért érdemes később is visszalátogatni ide.

Amennyiben honlapom elnyerte tetszését, kérem, hogy küldje tovább ismerőseinek.

2012. szeptember 20.

SZÉKELYKERESZTÚR



A római katolikus templom 1458-ban épült. A Szent Kereszt tiszteletére szentelt templom a középkori település plébánia temploma volt. A jelenlegi templomot három másik építkezés előzte meg. A XIII. századi diadalívet korai gótikus stílusban fejezték be. Ugyanezen korból kolostor romjait is feltárták. Később az unitáriusoké lett, de 1767-ben visszavették tőlük. Hajóját átalakították, de szentélye eredeti maradt. A diadalív peremén lévő freskótöredék olasz iskola stílusában készült.  Mai képét a XVIII. század második felében, barokk stílusú nagyjavítás alkalmakor kapta.












1973 januárjában  a város szobrot emelt Petőfi Sándornak. A Márkos András alkotta szobor azóta hirdeti Székelykeresztúr főterén a nagy költő és forradalmár emlékét.




Református temploma 1822 és 1834 között épült, az 1632 és 1644 között épített korábbi templom helyére, tornyát 1866-ban magasították.






Gyárfás kúria
A helyi hagyományok szerint a XVII. században a Wesselényi család építtette, majd a Bethlen és a Kemény családoknak volt az udvarházuk, a hozzátartozó birtokkal együtt. Ezt vették meg Gyárfásék. Ide érkezett meg Bem tábornok kíséretében a fehéregyházi csatában hősi halált halt Zeyk Domokos társaságában Petőfi Sándor, aki  1849. Július 30-ról 31-re virradó éjszakán a ház akkori gazdájának, Varga Zsigmondnak a vendége volt.








A kúria udvar hátulsó részén áll ama körtefa is melyről jelképesen azt tartják, hogy Petőfi Sándort ő látta verset írni utoljára.



Erről szól Kányádi Sándor költő verse is, a fát körülölelő faragott, díszített kerítésre épített márványtáblán.