Erdélyi kirándulásaimra készülve találtam rá olyan honlapokra / ajánlott oldalak között megtalálhatóak/, amikben rengeteg hasznos információra leltem. Ez bátorított arra, hogy erdélyi élményeimet ezen a módon én is megosszam az érdeklődőkkel.

A képek feltöltése folyamatosan történik, ezért érdemes később is visszalátogatni ide.

Amennyiben honlapom elnyerte tetszését, kérem, hogy küldje tovább ismerőseinek.

2011. július 14.

CSÍKSZENTDOMOKOS

A település Márton Áron püspök szülőfaluja.

A születésének 100. évfordulójára állított emlékmű.





A világháborúk áldozatainak emlékműve


Római katolikus temploma 1787 és 1802 között épült a régi román kori templom helyett, melyből azonban számos műkincset őriz. Kerítése 1813-ban épült.

A mai templom helyén a tatárjárás előtt egy kis templom állott, amely a lakosság számának növekedésével kicsinek bizonyult és lebontották, köveit beépítették a mai épületbe.

A műemléképület Árpád-kori részletet őriz. A szentelvíztartója és a kőből faragott keresztelőkút 13. századi, ugyancsak a régi templomból maradt meg a sekrestye köríves ajtókerete. Az egykori román kori templomról tanúskodnak a megmaradt faragott kövek és egy festett kazetta is. Ugyancsak a régi templom emléke egy szárnyasoltár-töredék.

Az 1972-ben végzett általános restaurálások alkalmával helyezték vissza a régi helyére az 1500-as években készült Madonna szobrot.

A templom mindkét bejáratának és sekrestyéjének kő ajtókerete a régi templomból maradt meg. 







A templom külső falán látható a falu nagy szülöttének, Márton Áron erdélyi püspöknek az arcmását ábrázoló portré, amelyet egy kivetített fotó árnyképeként festettek oda.


Báthory Endre keresztje